Radio en tv

Politieke Junkies

Samen met drie anderen maakte Hilhorst het programma Politieke Junkies. In onderstaande YouTube-video legt Hilhorst uit waar het programma over gaat.

 

Politieke Junkies werd uitgezonden op 7 en 14 september 2012. U kunt de uitzendingen terugkijken via Uitzending Gemist.

De Ombudsman

In 2010 presenteerde Pieter Hilhorst het VARA-programma de Ombudsman.

De Ombudsman is een programma met een rijke historie. In 1969 haalde televisiemaker Tom Pauka het begrip “ombudsman” uit Scandinavië naar Nederland. Hij bedacht rondom dit Zweedse fenomeen een televisieprogramma waarin kijkers vragen konden stellen en hun beklag konden doen over de overheid. Het programma moest de autoriteiten waarover werd geklaagd confronteren met hun falen en tekortkomingen.

Eind 1969 verscheen het programma op de buis, met Marcel van Dam als presentator. In 1971 maakte het programma faam met de zogenoemde Exota-affaire. In 1983 maakte De Ombudsman plaats voor het programma De Konsumentenman. Dit programma liet de overheid buiten beeld en stortte zich vooral op de klachten van mensen ten aanzien van bedrijven.

In 2010 keerde het programma terug, ditmaal met Pieter Hilhorst als presentator. Op de website van De Ombudsman vindt u meer informatie en fragmenten.

De Zomer van OBA Live

In 2012 presenteerde Pieter Hilhorst driemaal De Zomer van OBA Live.

Thierry Baudet (maandag 2 juli)

Een gesprek over Europa. Baudet (29) is jurist, historicus en schrijver. En een uitgesproken conservatief. Net verschenen is zijn proefschrift: ‘De aanval op de natiestaat, nationale identiteit, Europese eenwording, en multiculturalisme’.

Marjan Minnesma (woensdag 4 juli)

Sociaal ondernemen. Minnesma (46) is directeur van Urgenda, ‘actie-organisatie’ voor duurzaamheid en innovatie. Ze verkocht afgelopen jaar 50.000 zonnepanelen, zonder subsidie. Van activist werd ze ondernemer en in de Duurzame 100 van dagblad Trouw staat ze dit jaar nummer één.

Maurits Kreijveld (vrijdag 6 juli)

Futuroloog ir Maurits Kreijveld houdt zich bezig met nieuwe technologie en wat deze kan betekenen voor onze samenleving. Onlangs verscheen van hem ‘Samen Slimmer. Hoe de wisdom of crowds onze samenleving verandert’. Met veel praktische voorbeelden over hoe een groep mensen in staat is om verstandige beslissingen te nemen, problemen op te lossen of iets te creëren dat meer is dan de som der delen.

 De uitzendingen zijn te beluisteren via de site van OBA Live.